ବିଶ୍ୱ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ: ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କଣ କରିବେ କଣ ନ କରିବେ?

କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

 Representative Image

ପ୍ରତିକାତ୍ମକ ଚିତ୍ର

Debibandita Barick
  • Published: Thursday, 12 October 2023
  • Updated: 12 October 2023, 10:02 AM IST

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଅସ୍ଥି ବା ହାଡ ଗଣ୍ଠି ସମସ୍ୟା। ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ବ୍ୟାଘାତ କାରଣରୁ ଏହି ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ରୋଗ ବିପଦକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 12କୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। 

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ। କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ଉପକାରୀ
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। କେତେକ ପ୍ରକାରର ମାଛରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥାଏ। ସେହିପରି ବାଦାମ, ହେଜଲନାଟ୍, ବାଦାମ, ପେକାନ୍, ପିସ୍ତା ଏବଂ ଅଖରୋଟରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ।

Also Read

ଅଲିଭ୍ ତେଲ ଖାଆନ୍ତୁ 
ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖୁଥିବା ତେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଅଲିଭ୍ ତେଲକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଅଲିଭ୍ ତେଲ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ଯୌଗିକରେ ଭରପୂର, ଯାହା ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥା। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ। ଅଲିଭ୍ ତେଲରେ ଭିଟାମିନ୍-ଡି ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଭିଟାମିନ୍-ଡି ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ।

କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ...
ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟ କ୍ଷତିକାରକ
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା କେବଳ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ। ରିଉମାଟଏଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଥିବା 217 ଜଣଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଅଧିକ ଚିନି-ମିଠା ସୋଡା ଖାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ। ସେହିଭଳି ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ହାଡ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା ହାଡର ଘନତା ହ୍ରାସ କରିବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ।

ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନ କ୍ଷତିକାରକ 
ଧୂମପାନକାରୀଙ୍କ ଶରୀରରେ ସାଇଟୋକାଇନ୍ ନାମକ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଦାହକାରୀ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ରିଉମାଟଏଡ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇପାରେ। ସେହିଭଳି, ମଦ୍ୟପାନ ଅଷ୍ଟିଓଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗ ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇଯାଏ। ଉଭୟ ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। 

 

Disclaimer: ଉପରସ୍ଥ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପାଦେୟ।  

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

ବିଶ୍ୱ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ: ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କଣ କରିବେ କଣ ନ କରିବେ?

କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

 Representative Image

ପ୍ରତିକାତ୍ମକ ଚିତ୍ର

Debibandita Barick
  • Published: Thursday, 12 October 2023
  • Updated: 12 October 2023, 10:02 AM IST

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଅସ୍ଥି ବା ହାଡ ଗଣ୍ଠି ସମସ୍ୟା। ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ବ୍ୟାଘାତ କାରଣରୁ ଏହି ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ରୋଗ ବିପଦକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 12କୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। 

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ। କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ଉପକାରୀ
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। କେତେକ ପ୍ରକାରର ମାଛରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥାଏ। ସେହିପରି ବାଦାମ, ହେଜଲନାଟ୍, ବାଦାମ, ପେକାନ୍, ପିସ୍ତା ଏବଂ ଅଖରୋଟରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ।

Also Read

ଅଲିଭ୍ ତେଲ ଖାଆନ୍ତୁ 
ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖୁଥିବା ତେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଅଲିଭ୍ ତେଲକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଅଲିଭ୍ ତେଲ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ଯୌଗିକରେ ଭରପୂର, ଯାହା ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥା। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ। ଅଲିଭ୍ ତେଲରେ ଭିଟାମିନ୍-ଡି ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଭିଟାମିନ୍-ଡି ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ।

କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ...
ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟ କ୍ଷତିକାରକ
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା କେବଳ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ। ରିଉମାଟଏଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଥିବା 217 ଜଣଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଅଧିକ ଚିନି-ମିଠା ସୋଡା ଖାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ। ସେହିଭଳି ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ହାଡ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା ହାଡର ଘନତା ହ୍ରାସ କରିବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ।

ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନ କ୍ଷତିକାରକ 
ଧୂମପାନକାରୀଙ୍କ ଶରୀରରେ ସାଇଟୋକାଇନ୍ ନାମକ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଦାହକାରୀ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ରିଉମାଟଏଡ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇପାରେ। ସେହିଭଳି, ମଦ୍ୟପାନ ଅଷ୍ଟିଓଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗ ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇଯାଏ। ଉଭୟ ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। 

 

Disclaimer: ଉପରସ୍ଥ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପାଦେୟ।  

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

ବିଶ୍ୱ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ: ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କଣ କରିବେ କଣ ନ କରିବେ?

କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

 Representative Image

ପ୍ରତିକାତ୍ମକ ଚିତ୍ର

Debibandita Barick
  • Published: Thursday, 12 October 2023
  • Updated: 12 October 2023, 10:02 AM IST

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଅସ୍ଥି ବା ହାଡ ଗଣ୍ଠି ସମସ୍ୟା। ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ବ୍ୟାଘାତ କାରଣରୁ ଏହି ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ରୋଗ ବିପଦକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 12କୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। 

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ। କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ଉପକାରୀ
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। କେତେକ ପ୍ରକାରର ମାଛରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥାଏ। ସେହିପରି ବାଦାମ, ହେଜଲନାଟ୍, ବାଦାମ, ପେକାନ୍, ପିସ୍ତା ଏବଂ ଅଖରୋଟରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ।

Also Read

ଅଲିଭ୍ ତେଲ ଖାଆନ୍ତୁ 
ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖୁଥିବା ତେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଅଲିଭ୍ ତେଲକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଅଲିଭ୍ ତେଲ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ଯୌଗିକରେ ଭରପୂର, ଯାହା ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥା। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ। ଅଲିଭ୍ ତେଲରେ ଭିଟାମିନ୍-ଡି ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଭିଟାମିନ୍-ଡି ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ।

କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ...
ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟ କ୍ଷତିକାରକ
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା କେବଳ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ। ରିଉମାଟଏଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଥିବା 217 ଜଣଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଅଧିକ ଚିନି-ମିଠା ସୋଡା ଖାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ। ସେହିଭଳି ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ହାଡ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା ହାଡର ଘନତା ହ୍ରାସ କରିବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ।

ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନ କ୍ଷତିକାରକ 
ଧୂମପାନକାରୀଙ୍କ ଶରୀରରେ ସାଇଟୋକାଇନ୍ ନାମକ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଦାହକାରୀ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ରିଉମାଟଏଡ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇପାରେ। ସେହିଭଳି, ମଦ୍ୟପାନ ଅଷ୍ଟିଓଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗ ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇଯାଏ। ଉଭୟ ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। 

 

Disclaimer: ଉପରସ୍ଥ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପାଦେୟ।  

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

ବିଶ୍ୱ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ: ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କଣ କରିବେ କଣ ନ କରିବେ?

କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

 Representative Image

ପ୍ରତିକାତ୍ମକ ଚିତ୍ର

Debibandita Barick
  • Published: Thursday, 12 October 2023
  • Updated: 12 October 2023, 10:02 AM IST

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଅସ୍ଥି ବା ହାଡ ଗଣ୍ଠି ସମସ୍ୟା। ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟରେ ବ୍ୟାଘାତ କାରଣରୁ ଏହି ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ରୋଗ ବିପଦକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 12କୁ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। 

ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ। କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ରୋଗ ବିପଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ଏଡ଼ାଇବେ, ଜାଣନ୍ତୁ...

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସରେ ଉପକାରୀ
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। କେତେକ ପ୍ରକାରର ମାଛରେ ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥାଏ। ସେହିପରି ବାଦାମ, ହେଜଲନାଟ୍, ବାଦାମ, ପେକାନ୍, ପିସ୍ତା ଏବଂ ଅଖରୋଟରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ।

Also Read

ଅଲିଭ୍ ତେଲ ଖାଆନ୍ତୁ 
ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖୁଥିବା ତେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଅଲିଭ୍ ତେଲକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଅଲିଭ୍ ତେଲ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ଯୌଗିକରେ ଭରପୂର, ଯାହା ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥା। ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ। ଅଲିଭ୍ ତେଲରେ ଭିଟାମିନ୍-ଡି ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଭିଟାମିନ୍-ଡି ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ।

କେଉଁ ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଥ୍ରାଇଟିସ୍ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ...
ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟ କ୍ଷତିକାରକ
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା କେବଳ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ। ରିଉମାଟଏଡ୍ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଥିବା 217 ଜଣଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଅଧିକ ଚିନି-ମିଠା ସୋଡା ଖାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ। ସେହିଭଳି ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ହାଡ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ, ଏହା ହାଡର ଘନତା ହ୍ରାସ କରିବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ।

ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନ କ୍ଷତିକାରକ 
ଧୂମପାନକାରୀଙ୍କ ଶରୀରରେ ସାଇଟୋକାଇନ୍ ନାମକ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଦାହକାରୀ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ରିଉମାଟଏଡ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇପାରେ। ସେହିଭଳି, ମଦ୍ୟପାନ ଅଷ୍ଟିଓଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ରୋଗ ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇଯାଏ। ଉଭୟ ଧୂମପାନ ଏବଂ ମଦ୍ୟପାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। 

 

Disclaimer: ଉପରସ୍ଥ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ସାଧାରଣ ସୂଚନା ଉପରେ ଆଧାରିତ। କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପାଦେୟ।  

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos