Advertisment

ଶୀତ ଦିନେ ଖା’ନ୍ତୁ ମୂଳା, ମିଳିବ ଏହି ସବୁ ଫାଇଦା

ଶୀତ ଦିନେ ବଜାରରେ ବେଶ ସହଜରେ ମିଳିଯାଏ ମୂଳା । ଏହାକୁ ୱିଣ୍ଟର ଫୁଡ କୁହାଯାଏ । କେତେକ ଲୋକ ମୂଳାକୁ ସାଲାଡ ରୂପେ କଞ୍ଚା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ତ ଆଉ କିଏ ରୋଷେଇ କରି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ରୋଷେଇ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ। ତେଣୁ ମୂଳାକୁ ରୋଷେଇ ନ କରି ସାଲାଡ ରୂପେ ଖାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମତ ଦିଅନ୍ତି। ମୂଳାରେ କ୍ୟାଲସିଅମ, ଫସଫରସ ଏବଂ ଭିଟାସିନ-ସି […]

ଶୀତ ଦିନେ ଖା’ନ୍ତୁ ମୂଳା, ମିଳିବ ଏହି ସବୁ ଫାଇଦା

radish

Advertisment

ଶୀତ ଦିନେ ବଜାରରେ ବେଶ ସହଜରେ ମିଳିଯାଏ ମୂଳା । ଏହାକୁ ୱିଣ୍ଟର ଫୁଡ କୁହାଯାଏ । କେତେକ ଲୋକ ମୂଳାକୁ ସାଲାଡ ରୂପେ କଞ୍ଚା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ତ ଆଉ କିଏ ରୋଷେଇ କରି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ରୋଷେଇ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ। ତେଣୁ ମୂଳାକୁ ରୋଷେଇ ନ କରି ସାଲାଡ ରୂପେ ଖାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମତ ଦିଅନ୍ତି। ମୂଳାରେ କ୍ୟାଲସିଅମ, ଫସଫରସ ଏବଂ ଭିଟାସିନ-ସି ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଆଇରନ ଯୁକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଭରପୁର ରହିଛି । ତେବେ ଏହାକୁ ଖାଇଲେ କ’ଣ ସବୁ ଲାଭ ମିଳେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା। publive-image

Advertisment
  • ମୂଳା ଶରୀରରକୁ ଯେତିକି ପରିମାଣରେ ପୋଟାସିଅମ ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହାଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ଆଶଙ୍କା କମ ହେବା ସହ ରକ୍ତ ସଂଚାଳନ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରୁହେ।
  • ଶୀତ ଦିନ ହେଉଥିବା ଥଣ୍ଡା, କାଶର ସେଭଳି କୌଣସି ସଠିକ ଔଷଧ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ମୂଳା ଏଭଳି ଏକ ପରିବା ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସହାଯ୍ୟ କରିବ। ମୂଳାରେ ଥିବା କଞ୍ଜେଷ୍ଟିଭ ଗୁଣ ଥଣ୍ଡା, କାଶ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ମୂଳା ଖାଇଲେ ଗଳା ଏବଂ ନାକରେ ହୋଇଥିବା ସଂକ୍ରମଣ ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୋଇଥାଏ।
  • ଭିଟାମିନ-ଏ, ସି, ବି-୬, ପୋଟାସିଅମ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମିନେରାଲରେ ଭରପୁର ମୂଳା, ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ। ମୂଳାରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ଗୁଣ ହୃଦ ରୋଗ ଜନିତ ସମସ୍ୟକୁ ଦୂର କରିଥାଏ।
  • ମୂଳାରେ ଭିଟାମିନ ସହ ଫସଫରସ ଏବଂ ଜିଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଭରପୁର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ତ୍ୱଚା ପାଇଁ ବେଶ ଲାଭଦାୟକ। ଶୀତଦିନେ ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱଚାରେ ଥିବା କଳା ଦାଗ, ବ୍ରଣ ଭଳି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ତ୍ୱଚା ଚିକ୍କଣ ହୋଇଥାଏ।
  • ମୂଳାରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଜଳିୟ ପଦାର୍ଥ ରହିଛି। ଏଥିଯୋଗୁଁ ଏହା ଆମ ଶରୀରକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ରୂପେ ହାଇଡ୍ରେଟ ରଖେ। ଧ୍ୟାନରଖନ୍ତୁ, ରାତିରେ ମୂଳା ଖା’ନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହାକୁ ଦିନରେ ହିଁ ଖାଇବା ଉଚିତ । ରାତିରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ ନହିଁ। ପେଟ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଦେଇପାରେ।
Lifestyle
Advertisment
ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକ
Here are a few more articles:
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ Read ଼ନ୍ତୁ
Subscribe