ଏଥର ଦୀପାବଳିରେ ଘରେ ବନାନ୍ତୁ କାଜୁ ବର୍ଫି

ଦୀପାବଳି ଆସୁଛି। ଏଣୁ ସମସ୍ତେ ଘରର ସଫେଇ କାମରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିବେ ନିଶ୍ଚୟ। ତେବେ ଏ ବର୍ଷ ଦୀପାବଳି ନଭେମ୍ବର ୧୪ ଅର୍ଥାତ୍ ଶନିବାର ଦିନ ପଡ଼ୁଛି। ଦୀପାବଳିରେ ଲୋକମାନେ ଘରକୁ ଦୀପ ଓ ଲାଇଟ୍ ଲଗାଇ ଆଲୋକିତ କରନ୍ତି, ଝୋଟି ଓ ରଙ୍ଗୋଲିରେ ସଜାନ୍ତି। ଏହା ସହ ମାଆ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ। ଏସବୁ ଭିତରେ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ମିଠା ନ ଥିଲେ ସବୁ ଫିକା ପଡ଼ିଯାଏ। ହେଲେ ଏବେ କରୋନା ସଙ୍କଟ କାଳରେ ବଜାରରୁ […]

kaju-katli

Pragnya Choudhury
  • Published: Friday, 06 November 2020
  • , Updated: 09 November 2020, 04:28 PM IST

ଦୀପାବଳି ଆସୁଛି। ଏଣୁ ସମସ୍ତେ ଘରର ସଫେଇ କାମରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିବେ ନିଶ୍ଚୟ। ତେବେ ଏ ବର୍ଷ ଦୀପାବଳି ନଭେମ୍ବର ୧୪ ଅର୍ଥାତ୍ ଶନିବାର ଦିନ ପଡ଼ୁଛି। ଦୀପାବଳିରେ ଲୋକମାନେ ଘରକୁ ଦୀପ ଓ ଲାଇଟ୍ ଲଗାଇ ଆଲୋକିତ କରନ୍ତି, ଝୋଟି ଓ ରଙ୍ଗୋଲିରେ ସଜାନ୍ତି। ଏହା ସହ ମାଆ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ। ଏସବୁ ଭିତରେ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ମିଠା ନ ଥିଲେ ସବୁ ଫିକା ପଡ଼ିଯାଏ। ହେଲେ ଏବେ କରୋନା ସଙ୍କଟ କାଳରେ ବଜାରରୁ ମିଠା ଆଣିବା ସେତେକି ଲାଭପ୍ରଦ ହୋଇ ନ ପାରେ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ଘରେ ମଧ୍ୟ ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ।

ତେବେ ଆଜି ଜାଣନ୍ତୁ ଘରେ ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଏକ ସରଳ ରେସିପି। ଶୁଖିଲା ମିଠା ଭିତରେ ଖୁବ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ କାଜୁ ବର୍ଫି ବା କାଜୁ କତଲିର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ ହେଲା...

ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ-

-ବଟା କାଜୁ-୨୫୦ ଗ୍ରାମ
-ଚିନି- ୫ଟି ବଡ଼ ଚାମଚ
-କେଶର
-ପାଣି- ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ

ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ-

-ଗ୍ୟାସରେ କଢ଼େଇ ବସାଇ ସେଥିରେ ପାଣି ସହ କେଶର ଏବଂ ଚିନି ମିଶାଇ ଢାଳନ୍ତୁ। ଗ୍ୟାସର ଫ୍ଲେମ୍ ମିଡିୟମ୍-ହାଇ ରଖନ୍ତୁ।

-ପାଣିରେ ଚିନି ଓ କେଶର ମିଶିଗଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାକୁ ଘାଣ୍ଟୁଥାଆନ୍ତୁ। ବାସ୍ନା ପାଇଁ ଅଳେଇଚ ମଧ୍ୟ ପକାଇପାରିବେ।

-ମିଶ୍ରଣ ବହଳିଆ ହୋଇଗଲେ, ଏଥିରେ କାଜୁ ବଟା ପକାନ୍ତୁ।

-କାଜୁ ବଟା ଢ଼ାଳିବା ସମୟରେ ପାଟିରେ ଚଟୁ ଚଲାଉଥାନ୍ତୁ।

-ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ବଟା ଧିରେ ଧିରେ ଢାଳିବେ, ଯେପରି ଏଥିରେ ବିଣ୍ଡା ନ ପଡ଼େ। ଏହି ସମୟରେ ଗ୍ୟାସର ଫ୍ଲେମ୍ କମ୍ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଶ୍ରଣକୁ ଘାଣ୍ଟୁଥାନ୍ତୁ।

-ଏହା ଗାଢ଼ ହୋଇଗଲେ, ଗ୍ୟାସରୁ ଓହ୍ଲାଇ ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା ହେବା ପାଇଁ ଛାଡ଼ିଦିଅନ୍ତୁ।

-ମିଶ୍ରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଗଲେ, ଗୋଟିଏ ଥାଳିରେ ଘିଅ ଲଗାଇ ଏହାକୁ ରଖନ୍ତୁ। ମିଶ୍ରଣକୁ ଥାଳିରେ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ଖେଳେଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ଥଣ୍ଡା ହୋଇଗଲା ପରେ ମନ ମୁତାବକ ଆକାରରେ ଛୁରୀରେ କାଟନ୍ତୁ।

-ଏହାକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖି ଆପଣ ଥଣ୍ଡା କରି ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ।

 

ଆଗକୁ ପଢ଼ନ୍ତୁ : ୪୯୯ ବର୍ଷ ପରେ ଆସୁଛି ଏଭଳି ଶୁଭ ସଂଯୋଗ

Related story