କରୋନା କାଳରେ ହିଁ 'ଚିନି'କୁ କୁହନ୍ତୁ ବାଏ ବାଏ...

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ । ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ […]

guda

guda

Pragnya Choudhury
  • Published: Wednesday, 09 September 2020
  • Updated: 09 September 2020, 08:53 PM IST

Sports

Latest News

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ ।

ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ ଅନଲକ୍ ହୋଇଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ଜୀବନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା ବେଳେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପ୍ରକୋପରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଲଗାମ ଲାଗିନାହିଁ । ସାମାନ୍ୟ ଅସତର୍କ ହେଲେ ଦୋକାନ, ବଜାର କିଏ ଜାଣେ କେଉଁଠି ବି ଜଣେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇପାରେ । ଏଣୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସହ ବିଶେଷ କରି ନିଜ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗ ବ୍ୟାଧି ସହ ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।

ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଡାଇଟିସିୟନ ମିନି ଶର୍ମା ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୁହନ୍ତି, ମଣିଷକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ହେଲେ ତାର ଖାଦ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଫ୍ୟାଟ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ତଥା ଭିଟାମିନ ଆଦିର ଠିକ୍ ପରିମାଣରେ ଶରୀରକୁ ଯୋଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ଅଧିକ କିମ୍ବା କମ୍ ହେଲେ ଶରୀର ଉପରେ ଏହାର କୁପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି । ହେଲେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କଣ ହିତକର ଆଉ କଣ ଅହିତକର ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟ ଚୟନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

ଆଜିକାଲି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନଜରରେ ରଖି ମିନି ଶର୍ମା କୁହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖାଦ୍ୟର ସାତୋଟି ସମୁହକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ସଠିତ୍ ସ୍ନେହସାର, ଫଳ, ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବା ଦୁଗ୍ଧ, ସଠିକ୍ ମାତ୍ରାରେ ମସଲାକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

ଏହି କ୍ରମରେ ଚିନିର ବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଏକ ବଡ଼ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚିନି ବଦଳରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । କେବଳ ମିନି ଶର୍ମା ନୁହନ୍ତି, ଅଧିକାଂଶ ଚିକିତ୍ସିକ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦାଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ କହିଥାନ୍ତି । କାରଣ ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ ରହିଥାଏ । ହେଲେ ଚିନିରେ କେବଳ କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ । ଏଣୁ ଅନେକେ ଏହାକୁ ଧଳା ଜହର ବୋଲି ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି ।

ଡା. ମିନି ଶର୍ମାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଚିନି ଏବଂ ଗୁଡ଼ ଉଭୟ ଆଖୁ ରସରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋସେସିଙ୍ଗ୍, ରିଫାଇନିଂ ଏବଂ ବ୍ଲିଚିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇଥାଏ । ହେଲେ କେବଳ ଆଖୁ ରସକୁ ଫୁଟାଇ ଗୁଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଯାଇ ନ ଥାଏ । ଆଉ ରିଫାଇନିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇ ଗୁଡ଼ର ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ । ତେବେ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି  ପାଇଁ ରିଫାଇନଙ୍ଗ୍ କରାଯିବା ସମୟରେ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

ଡା. ଶର୍ମା କୁହନ୍ତି, 100 ଗ୍ରାମ ଚିନିରେ 400 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥିବା ବେଳେ ଫ୍ୟାଟ୍ ବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆଦୌ ନ ଥାଏ । ହେଲେ 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 383 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅଳସୁଆ ଅନୁଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଆଇରନ ଥାଏ । 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 11 ମିଲିଗ୍ରାମ ଆଇରନ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହିସାବରେ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ 61 ପ୍ରତିଶତ ଆଇରନ ମାତ୍ର 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ ଆମକୁ ମିଳିଯାଇଥାଏ । ଏହା ଶରୀରରେ ହିମୋଗ୍ଲୋଭିନ୍ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।

ଗର୍ଭବତୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ 20-25 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ ଖାଇପାରିବେ । ପିଲାମାନେ 2-3 ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ପ୍ରତ୍ୟେହ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏକ ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ଅର୍ଥାତ୍ 5 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 1.1 ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ଆଇରନ୍ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାତ୍ରାରେ ଫ୍ୟାଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଏହାଛଡ଼ା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫସଫରସ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍-ବି, ଜିଙ୍କ୍ ଫସଫରସ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ ହାଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଗୁଡ଼ରେ ଆଣ୍ଟି ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ଟକ୍ସିନ୍ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଥାଏ । ଏପରି କି ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱଚାର ଚମକ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ଥିବା ପ୍ରକ୍ଟୋସ୍ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେହ ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜମ୍ ବଢ଼ିଥାଏ ।

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

କରୋନା କାଳରେ ହିଁ 'ଚିନି'କୁ କୁହନ୍ତୁ ବାଏ ବାଏ...

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ । ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ […]

guda

guda

Pragnya Choudhury
  • Published: Wednesday, 09 September 2020
  • Updated: 09 September 2020, 08:53 PM IST

Sports

Latest News

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ ।

ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ ଅନଲକ୍ ହୋଇଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ଜୀବନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା ବେଳେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପ୍ରକୋପରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଲଗାମ ଲାଗିନାହିଁ । ସାମାନ୍ୟ ଅସତର୍କ ହେଲେ ଦୋକାନ, ବଜାର କିଏ ଜାଣେ କେଉଁଠି ବି ଜଣେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇପାରେ । ଏଣୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସହ ବିଶେଷ କରି ନିଜ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗ ବ୍ୟାଧି ସହ ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।

ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଡାଇଟିସିୟନ ମିନି ଶର୍ମା ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୁହନ୍ତି, ମଣିଷକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ହେଲେ ତାର ଖାଦ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଫ୍ୟାଟ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ତଥା ଭିଟାମିନ ଆଦିର ଠିକ୍ ପରିମାଣରେ ଶରୀରକୁ ଯୋଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ଅଧିକ କିମ୍ବା କମ୍ ହେଲେ ଶରୀର ଉପରେ ଏହାର କୁପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି । ହେଲେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କଣ ହିତକର ଆଉ କଣ ଅହିତକର ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟ ଚୟନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

ଆଜିକାଲି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନଜରରେ ରଖି ମିନି ଶର୍ମା କୁହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖାଦ୍ୟର ସାତୋଟି ସମୁହକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ସଠିତ୍ ସ୍ନେହସାର, ଫଳ, ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବା ଦୁଗ୍ଧ, ସଠିକ୍ ମାତ୍ରାରେ ମସଲାକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

ଏହି କ୍ରମରେ ଚିନିର ବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଏକ ବଡ଼ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚିନି ବଦଳରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । କେବଳ ମିନି ଶର୍ମା ନୁହନ୍ତି, ଅଧିକାଂଶ ଚିକିତ୍ସିକ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦାଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ କହିଥାନ୍ତି । କାରଣ ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ ରହିଥାଏ । ହେଲେ ଚିନିରେ କେବଳ କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ । ଏଣୁ ଅନେକେ ଏହାକୁ ଧଳା ଜହର ବୋଲି ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି ।

ଡା. ମିନି ଶର୍ମାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଚିନି ଏବଂ ଗୁଡ଼ ଉଭୟ ଆଖୁ ରସରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋସେସିଙ୍ଗ୍, ରିଫାଇନିଂ ଏବଂ ବ୍ଲିଚିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇଥାଏ । ହେଲେ କେବଳ ଆଖୁ ରସକୁ ଫୁଟାଇ ଗୁଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଯାଇ ନ ଥାଏ । ଆଉ ରିଫାଇନିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇ ଗୁଡ଼ର ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ । ତେବେ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି  ପାଇଁ ରିଫାଇନଙ୍ଗ୍ କରାଯିବା ସମୟରେ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

ଡା. ଶର୍ମା କୁହନ୍ତି, 100 ଗ୍ରାମ ଚିନିରେ 400 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥିବା ବେଳେ ଫ୍ୟାଟ୍ ବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆଦୌ ନ ଥାଏ । ହେଲେ 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 383 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅଳସୁଆ ଅନୁଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଆଇରନ ଥାଏ । 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 11 ମିଲିଗ୍ରାମ ଆଇରନ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହିସାବରେ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ 61 ପ୍ରତିଶତ ଆଇରନ ମାତ୍ର 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ ଆମକୁ ମିଳିଯାଇଥାଏ । ଏହା ଶରୀରରେ ହିମୋଗ୍ଲୋଭିନ୍ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।

ଗର୍ଭବତୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ 20-25 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ ଖାଇପାରିବେ । ପିଲାମାନେ 2-3 ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ପ୍ରତ୍ୟେହ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏକ ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ଅର୍ଥାତ୍ 5 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 1.1 ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ଆଇରନ୍ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାତ୍ରାରେ ଫ୍ୟାଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଏହାଛଡ଼ା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫସଫରସ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍-ବି, ଜିଙ୍କ୍ ଫସଫରସ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ ହାଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଗୁଡ଼ରେ ଆଣ୍ଟି ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ଟକ୍ସିନ୍ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଥାଏ । ଏପରି କି ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱଚାର ଚମକ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ଥିବା ପ୍ରକ୍ଟୋସ୍ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେହ ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜମ୍ ବଢ଼ିଥାଏ ।

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

କରୋନା କାଳରେ ହିଁ 'ଚିନି'କୁ କୁହନ୍ତୁ ବାଏ ବାଏ...

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ । ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ […]

guda

guda

Pragnya Choudhury
  • Published: Wednesday, 09 September 2020
  • Updated: 09 September 2020, 08:53 PM IST

Sports

Latest News

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ ।

ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ ଅନଲକ୍ ହୋଇଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ଜୀବନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା ବେଳେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପ୍ରକୋପରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଲଗାମ ଲାଗିନାହିଁ । ସାମାନ୍ୟ ଅସତର୍କ ହେଲେ ଦୋକାନ, ବଜାର କିଏ ଜାଣେ କେଉଁଠି ବି ଜଣେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇପାରେ । ଏଣୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସହ ବିଶେଷ କରି ନିଜ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗ ବ୍ୟାଧି ସହ ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।

ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଡାଇଟିସିୟନ ମିନି ଶର୍ମା ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୁହନ୍ତି, ମଣିଷକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ହେଲେ ତାର ଖାଦ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଫ୍ୟାଟ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ତଥା ଭିଟାମିନ ଆଦିର ଠିକ୍ ପରିମାଣରେ ଶରୀରକୁ ଯୋଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ଅଧିକ କିମ୍ବା କମ୍ ହେଲେ ଶରୀର ଉପରେ ଏହାର କୁପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି । ହେଲେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କଣ ହିତକର ଆଉ କଣ ଅହିତକର ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟ ଚୟନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

ଆଜିକାଲି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନଜରରେ ରଖି ମିନି ଶର୍ମା କୁହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖାଦ୍ୟର ସାତୋଟି ସମୁହକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ସଠିତ୍ ସ୍ନେହସାର, ଫଳ, ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବା ଦୁଗ୍ଧ, ସଠିକ୍ ମାତ୍ରାରେ ମସଲାକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

ଏହି କ୍ରମରେ ଚିନିର ବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଏକ ବଡ଼ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚିନି ବଦଳରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । କେବଳ ମିନି ଶର୍ମା ନୁହନ୍ତି, ଅଧିକାଂଶ ଚିକିତ୍ସିକ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦାଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ କହିଥାନ୍ତି । କାରଣ ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ ରହିଥାଏ । ହେଲେ ଚିନିରେ କେବଳ କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ । ଏଣୁ ଅନେକେ ଏହାକୁ ଧଳା ଜହର ବୋଲି ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି ।

ଡା. ମିନି ଶର୍ମାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଚିନି ଏବଂ ଗୁଡ଼ ଉଭୟ ଆଖୁ ରସରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋସେସିଙ୍ଗ୍, ରିଫାଇନିଂ ଏବଂ ବ୍ଲିଚିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇଥାଏ । ହେଲେ କେବଳ ଆଖୁ ରସକୁ ଫୁଟାଇ ଗୁଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଯାଇ ନ ଥାଏ । ଆଉ ରିଫାଇନିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇ ଗୁଡ଼ର ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ । ତେବେ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି  ପାଇଁ ରିଫାଇନଙ୍ଗ୍ କରାଯିବା ସମୟରେ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

ଡା. ଶର୍ମା କୁହନ୍ତି, 100 ଗ୍ରାମ ଚିନିରେ 400 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥିବା ବେଳେ ଫ୍ୟାଟ୍ ବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆଦୌ ନ ଥାଏ । ହେଲେ 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 383 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅଳସୁଆ ଅନୁଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଆଇରନ ଥାଏ । 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 11 ମିଲିଗ୍ରାମ ଆଇରନ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହିସାବରେ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ 61 ପ୍ରତିଶତ ଆଇରନ ମାତ୍ର 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ ଆମକୁ ମିଳିଯାଇଥାଏ । ଏହା ଶରୀରରେ ହିମୋଗ୍ଲୋଭିନ୍ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।

ଗର୍ଭବତୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ 20-25 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ ଖାଇପାରିବେ । ପିଲାମାନେ 2-3 ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ପ୍ରତ୍ୟେହ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏକ ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ଅର୍ଥାତ୍ 5 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 1.1 ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ଆଇରନ୍ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାତ୍ରାରେ ଫ୍ୟାଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଏହାଛଡ଼ା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫସଫରସ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍-ବି, ଜିଙ୍କ୍ ଫସଫରସ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ ହାଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଗୁଡ଼ରେ ଆଣ୍ଟି ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ଟକ୍ସିନ୍ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଥାଏ । ଏପରି କି ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱଚାର ଚମକ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ଥିବା ପ୍ରକ୍ଟୋସ୍ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେହ ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜମ୍ ବଢ଼ିଥାଏ ।

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos

Next Story

କରୋନା କାଳରେ ହିଁ 'ଚିନି'କୁ କୁହନ୍ତୁ ବାଏ ବାଏ...

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ । ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ […]

guda

guda

Pragnya Choudhury
  • Published: Wednesday, 09 September 2020
  • Updated: 09 September 2020, 08:53 PM IST

Sports

Latest News

ଭୁବନେଶ୍ୱର (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ସାରା ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ କବଳିତ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ କମିବାର ନାଁ ଧରୁନାହିଁ । ଏପଟେ କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଦୀର୍ଘ ଦିନର କର୍ଫ୍ୟୁ, ଲକଡାଉନ୍, ଶଟଡାଉନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ପଡ଼ି ଅନଲକ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ହେଲେ କରୋନା କଟକଣା ଏବେ ବି ବଳବତ୍ତର ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିହାତି ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ ।

ଦେଶ ଅନଲକ୍ ହେବା ସହ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମଧ୍ୟ ଅନଲକ୍ ହୋଇଯାଇଛି । ସାଧାରଣ ଜୀବନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା ବେଳେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପ୍ରକୋପରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଲଗାମ ଲାଗିନାହିଁ । ସାମାନ୍ୟ ଅସତର୍କ ହେଲେ ଦୋକାନ, ବଜାର କିଏ ଜାଣେ କେଉଁଠି ବି ଜଣେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇପାରେ । ଏଣୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସହ ବିଶେଷ କରି ନିଜ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଅଭ୍ୟାସ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗ ବ୍ୟାଧି ସହ ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।

ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଡାଇଟିସିୟନ ମିନି ଶର୍ମା ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୁହନ୍ତି, ମଣିଷକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ହେଲେ ତାର ଖାଦ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ପୁଷ୍ଟି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଫ୍ୟାଟ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ତଥା ଭିଟାମିନ ଆଦିର ଠିକ୍ ପରିମାଣରେ ଶରୀରକୁ ଯୋଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ଅଧିକ କିମ୍ବା କମ୍ ହେଲେ ଶରୀର ଉପରେ ଏହାର କୁପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି । ହେଲେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କଣ ହିତକର ଆଉ କଣ ଅହିତକର ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟ ଚୟନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୋଭିଡ୍-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

ଆଜିକାଲି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନଜରରେ ରଖି ମିନି ଶର୍ମା କୁହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖାଦ୍ୟର ସାତୋଟି ସମୁହକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ସଠିତ୍ ସ୍ନେହସାର, ଫଳ, ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ବା ଦୁଗ୍ଧ, ସଠିକ୍ ମାତ୍ରାରେ ମସଲାକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।

ଏହି କ୍ରମରେ ଚିନିର ବ୍ୟବହାରକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଏକ ବଡ଼ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଚିନି ବଦଳରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । କେବଳ ମିନି ଶର୍ମା ନୁହନ୍ତି, ଅଧିକାଂଶ ଚିକିତ୍ସିକ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦାଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗୁଡ଼ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ କହିଥାନ୍ତି । କାରଣ ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ ରହିଥାଏ । ହେଲେ ଚିନିରେ କେବଳ କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ । ଏଣୁ ଅନେକେ ଏହାକୁ ଧଳା ଜହର ବୋଲି ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି ।

ଡା. ମିନି ଶର୍ମାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଚିନି ଏବଂ ଗୁଡ଼ ଉଭୟ ଆଖୁ ରସରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋସେସିଙ୍ଗ୍, ରିଫାଇନିଂ ଏବଂ ବ୍ଲିଚିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇଥାଏ । ହେଲେ କେବଳ ଆଖୁ ରସକୁ ଫୁଟାଇ ଗୁଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଯାଇ ନ ଥାଏ । ଆଉ ରିଫାଇନିଙ୍ଗ୍ କରାଯାଇ ଗୁଡ଼ର ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ । ତେବେ ଚିନି ପ୍ରସ୍ତୁତି  ପାଇଁ ରିଫାଇନଙ୍ଗ୍ କରାଯିବା ସମୟରେ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

ଡା. ଶର୍ମା କୁହନ୍ତି, 100 ଗ୍ରାମ ଚିନିରେ 400 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥିବା ବେଳେ ଫ୍ୟାଟ୍ ବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆଦୌ ନ ଥାଏ । ହେଲେ 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 383 କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଅଳସୁଆ ଅନୁଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ଆଇରନ ଥାଏ । 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 11 ମିଲିଗ୍ରାମ ଆଇରନ ରହିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହିସାବରେ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ 61 ପ୍ରତିଶତ ଆଇରନ ମାତ୍ର 100 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ ଆମକୁ ମିଳିଯାଇଥାଏ । ଏହା ଶରୀରରେ ହିମୋଗ୍ଲୋଭିନ୍ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।

ଗର୍ଭବତୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ 20-25 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ ଖାଇପାରିବେ । ପିଲାମାନେ 2-3 ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ପ୍ରତ୍ୟେହ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏକ ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ଅର୍ଥାତ୍ 5 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ 1.1 ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ଆଇରନ୍ ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମାତ୍ରାରେ ଫ୍ୟାଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଏହାଛଡ଼ା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫସଫରସ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍-ବି, ଜିଙ୍କ୍ ଫସଫରସ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ ହାଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଗୁଡ଼ରେ ଆଣ୍ଟି ଅକ୍ସିଡେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ଟକ୍ସିନ୍ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଥାଏ । ଏପରି କି ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱଚାର ଚମକ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ ଥିବା ପ୍ରକ୍ଟୋସ୍ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେହ ଗୁଡ଼ ସେବନ ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜମ୍ ବଢ଼ିଥାଏ ।

telegram ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।

Related Stories

Trending

Photos

Videos