ପ୍ୟାକେଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ନେଇ ଆସିଲା ନୂଆ ନିୟମ। ପ୍ୟାକେଟ୍ ଖାଦ୍ୟରେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି ଲୁଣ, ଚିନି ଓ ଫ୍ୟାଟ୍। ଏହାର ସୂଚନା ଏବେ ବଡ଼ ଆଉ ବୋଲ୍ଡ ଅକ୍ଷରରେ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (FSSAI) ଶନିବାର ପ୍ୟାକେଟ ଖାଦ୍ୟର ଲେବେଲିଂ ନିୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ଏକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରି ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଆପତ୍ତି ନିଆଯିବ। FSSAI ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଏହି ସଂଶୋଧନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ନିୟାମକ କହିଛନ୍ତି।
ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ମାନକ (ଲେବେଲିଂ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ) ନିୟମାବଳୀ, ୨୦୨୦ ରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସୂଚନା ଲେବେଲିଂ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଂଶୋଧନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି, FSSAI ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣର ୪୪ ତମ ବୈଠକରେ ନିଆଯାଇଛି।
ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଏବେ ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକେଟ୍ ଖାଦ୍ୟରେ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଲୁଣ, ଚିନି ଓ ଚର୍ବି ରହିଛି ତାହାକୁ କମ୍ପାନୀ ବୋଲ୍ଡ ଓ ବଡ ଅକ୍ଷର ଲେଖିବ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ ଖାଦ୍ୟରେ କେତେ ପ୍ରତିଶତ ଏହା ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ଆକାରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ।
ନିକଟରେ FSSAI ଇ-କମର୍ସ ଓ୍ୱେବ୍ସାଇଟ୍କୁ 'ହେଲ୍ଥ ଡ୍ରିକ୍ସ' ଶବ୍ଦ ହଟାଇବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲା। ଏବେ ସମସ୍ତ ଫୁଡ୍ ବିଜନେସ୍ ଅପରେଟର୍ସ (ଏଫବିଓ)କୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ ଫଳ ରସର ଲେବଲ୍ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାପନରୁ ‘୧୦୦% ଫଳ ରସ’ର ଦାବି ହଟାଇବାକୁ କହିଛି।
ଏଫବିଓ ଗୁଡ଼ିକୁ ଗହମ ମଇଦା/ବିଶୋଧିତ ଗହମ ମଇଦା ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର ନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି FSSAI । ଏଫବିଓ ଦ୍ୱାରା ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଦାବିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହି ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।