ମାଆଙ୍କୁ ଶାନ୍ତ କରିବାକୁ ପରଷା ଯାଏ ଦହି ପଖାଳ

କଟକ (ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର): ଶାନ୍ତି ଭୋଗର ଆଧାର ଦହି ଅନ୍ନ। ମା’ ଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ଶାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲାଗି ହୋଇଥାଏ ଦହି ପଖାଳ ଭୋଗ। ତେଣୁ ଶାରଦୀୟ ଦୁର୍ଗା ପୂଜାରେ ଦହି ପଖାଳ ଲାଗିର ରହିଛି ଅନନ୍ୟ ପରମ୍ପରା। ବିଜୟା ଦଶମୀ ଅବସରରେ ଦେବୀ ଦୁର୍ଗା ମହିଷମର୍ଦ୍ଦିନୀ ବେଶ ଧାରଣ କରି ମହିଷାସୁରଙ୍କୁ ବଧ କରି ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ।

ଏହି ସମୟରେ ମା’ ଉଗ୍ରରୂପ ଧାରଣ କରିଥିବାରୁ ତାଙ୍କୁ ଶାନ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଦହି ପଖାଳ ଭୋଗ ଲାଗି କରାଯାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ କଟକ ସିଡିଏ ସେକ୍ଟର ୧୦ ନମ୍ବର ପୂଜା ମଣ୍ଡପରେ ୪ ହଜାର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ଦହି ପଖାଳ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା।

ଦହି ପଖାଳ ତିଆରିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ରହିଛି।ପୂର୍ବ ରାତିରୁ ଅନ୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପରେ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଇ ସେଥିରେ ଖଣ୍ଡ ବସା ଦହି ମିଶାଯାଏ। ଏହା ପରେ ଶୁଖିଲା ଲଙ୍କା, ସୋରିଷ ଓ ଭୃଶଙ୍ଗପତ୍ରକୁ ଛୁଙ୍କ କରାଯାଏ। ଏଥିସହ ଆମ୍ବକଷିଆ ଅଦା, କଞ୍ଚାଲଙ୍କା, ପୋଦିନା ପତ୍ର ଆଦି ପକାଯାଇ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଦହି ପଖାଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ।

ଆହୁରି ପଢ଼ନ୍ତୁ

କଙ୍ଗନା ଓ ତାଙ୍କ ଉଭଣୀଙ୍କୁ ଜେରା କରିବ ପୁଲିସ୍‌, ପଠାଇଲା ସମନ

ଏନଡିଏକୁ ଅଲବିଦା କହିଲେ, ମମତାଙ୍କ ସହ ହାତ ମିଳାଇଲେ ଫେରାର ବିମଳ ଗୁରୁଙ୍ଗ

କେନ୍ଦ୍ର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୋନସ ଘୋଷଣା କଲେ ମୋଦି ସରକାର

କରୋନା ଟିକାର ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଜାଣିଶୁଣି ଲୋକଙ୍କୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିବ ଏହି ଦେଶ

ଦୁଃଖ ଦେଉଛି ଗାଟେଣୀ ନଦୀ; ବର୍ଷା ବଢ଼ିଲେ ବଢ଼ୁଛି ଚିନ୍ତା

ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ ଟ୍ରମ୍ପଙ୍କ ଦୁଇ ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରୀ

ସିନ୍ଧ ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟଙ୍କୁ ପାକିସ୍ତାନ ସେନାର ଅପହରଣ ଅଭିଯୋଗ, କରାଚିରେ ‘ଗୃହଯୁଦ୍ଧ’

ଚାଇନିଜ୍ ସେନାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କଲା ଭାରତୀୟ ସେନା

ଘର ବାହାରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲେ, ତୀର ମାଡ଼ରେ ଟଳିପଡ଼ିଲେ

ଲାଲ୍‌ବାହିନୀର ବର୍ବର କାଣ୍ଡ; ଇନଫର୍ମର ସନ୍ଦେହରେ ମୁଣ୍ଡ ଗଡ଼ାଇଲେ

ଓପିନିଅନ ପୋଲ: ବିହାରରେ ପୁଣି ବାଜିମାତ କରିବ ଏନଡିଏ, କିନ୍ତୁ…

କୋଭିଡ୍ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କିମ୍ସ ନେଇଛି ୪୦ କୋଟି