ଭୁବନେଶ୍ୱର(ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର୍): ଆପଣ ଖିରି ନିହାତି ଖାଇଥିବେ। ତେବେ ଚାଉଳ କି ସୁଜି ଖିରି ନୁହେଁ, ଆଜି ଆମେ 'ଲାଉ ଖିରି'ର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବୁ।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ: ଲାଉ, କାଜୁ, ତେଜପତ୍ର, ଗୋଲମରିଚ, ଗୁଜୁରାତି, ଖିର, ଚିନି, ରିଫ।ଇନ୍ ତେଲ ଓ ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ: ପ୍ରଥମେ ଲାଉକୁ କୋରି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବେ କଡ଼େଇରେ ତେଲ ଗରମ କରି କାଜୁ, ତେଜପତ୍ର, ଗୋଲମରିଚ ଓ ଗୁଜୁରାତି ପକାନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ କୋରା ଯାଇଥିବା ଲାଉକୁ କଡ଼େଇରେ ପକାଇ ଭାଜନ୍ତୁ।
ଲାଉରୁ ପାଣି ଛାଡ଼ିଯିବା ପରେ ଏଥିରେ ଖିର ଓ ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ପକାନ୍ତୁ। ଖିର ଭଲ ଭାବେ ଫୁଟି ଆସିଲେ, ସେଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମୁତାବକ ଚିନି ପକାଇ ଭଲଭାବେ ଗୋଳାନ୍ତୁ। ଏବେ ଏହାକୁ ୨ ରୁ ୩ ମିନିଟ୍ ଯାଏ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ। ବାସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଇଛି ଲାଉ ଖିରି। ଏବେ ଏହାକୁ ଓହ୍ଲାଇ ଥଣ୍ଡା କରି ଦିଅନ୍ତୁ।