ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆଜିକାଲି ପ୍ରାୟତଃ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ନିଜ ମେନୁରେ ଭାତ ବଦଳରେ ରୁଟିକୁ ସାମିଲ କରୁଛନ୍ତି। ଏପରିକି କିଛି ଲୋକ ଦିନରେ ୩ ଥର ରୁଟି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଛନ୍ତି। କିଏ ମୋଟାପା କମାଇବା ପାଇଁ ତ କିଏ ସୁଗାରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ଏପରି କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ରୁଟି ଖାଇବା ବି ଶରୀର ପାଇଁ ଅଧିକ କ୍ଷତିକାରକ। ଏହା ହୁଏତ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ବାସ୍ତବ ବୋଲି ବହୁ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି।
କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଶରୀରରେ ଆକ୍ସଲେଟର ମାତ୍ରା ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଥାଏ। ଏପରି ଲୋକଙ୍କୁ ରୁଟିଠୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ। ଯଦି କାହା ଶରୀରରେ ଆକ୍ସଲେଟର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ, ତାହା ଗଭୀର ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରେ।
ବହୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଚନ କ୍ରିୟା ଉପରେ ଏହା ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଚନ କ୍ରିୟା ଠିକ୍ ରହୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ବିଶେଷ କିଛି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ି ନ ପାରେ। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଚନ ଟିକେ ଦୁର୍ବଳ ରହୁଛି, ବାସି ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ହଜମ ଶକ୍ତି ବିଗିଡ଼ିବାର ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ।
ରୁଟିରେ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଡ ମହଜୁଦ ଥାଏ। ଆମ ଶରୀରକୁ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟତଃ ୨୫ ଗ୍ରାମର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଡ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ୩ ଟାଇମ୍ ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ୪ଶହ ଗ୍ରାମ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଡ ମିଳିଥାଏ। ଯାହାକି ଶରୀର ପାଇଁ ସାଂଘାତିକ ହୋଇଥାଏ।
ଗହମ, ଜଅରେ ଗ୍ଲୋଟିନ ନାମକ ଏକ ପ୍ରୋଟିନ ଥିବା ବେଳେ ସେଥିରେ ଗ୍ଲାଇଡିନ୍ ନାମକ ଏକ ପ୍ରକାର ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ଯାହାକି କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଶରୀର ପ୍ରତି କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଲକ୍ଷଣ ସ୍ୱରୂପ ଶରୀରର ଉଚ୍ଚତା ତଥା ଓଜନ ନ ବଢ଼ିବା, ତ୍ୱଚା ସଂକ୍ରାନ୍ତୀୟ ରୋଗ, ଗ୍ୟାସ୍, ପେଟ ସମସ୍ୟା, ମାଇଗ୍ରେନ, ପେଟ ଫୁଲିବା ଆଦି ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇଥାଏ।
ଏପରି ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଲେ ରୁଟିରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରନ୍ତି ଡାକ୍ତର। ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଗ୍ଲୁଟୋନଫ୍ରି ଡାଏଟ ନିଜ ମେନୁରେ ସାମିଲ କରିପାରନ୍ତି। ମାଣ୍ଡିଆ, ବାଜରା ଆଦିକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ। ଏସବୁରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଟି, ଉପମା, କ୍ଷୀର, ଇଡଲି, ଦୋସା ଏପରିକି ମିଠା ବି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆପଣ ଖାଇପାରନ୍ତି।
ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।