ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ବିଶେଷକରି, ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିର ଉତ୍ସରୁ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଉପାଦେୟ। ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ହେଉଛି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ, ଯାହା ଆମ ଶରୀର ସଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ସେମାନେ ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାନ୍ତି, ବ୍ରେନ୍ ଫଗ୍ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଜ୍ଞାନଗତ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି, ଯାହା ଆମକୁ ସକାଳେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ କାରଣ ଆମ ଶରୀର ସକାଳେ କର୍ଟିସୋଲ୍(ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ହରମୋନ୍) ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ। ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍ଟିସୋଲ କ୍ଷରଣ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ଫଳରେ ଚାପ ସ୍ତର ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ। ଟେକ୍ସାସ୍ ଏ ଏଣ୍ଡ ଏମ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ସକାଳେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ପନିର, ବଟର୍, ଅଣ୍ଡା, ନଡ଼ିଆ ରସ ଏବଂ ନାଲି ମାଂସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିପାରେ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟକୁ ସକାଳେ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି(healthy fats) ସହିତ ବଦଳାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ସ୍ଥିର ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଦିନସାରା କ୍ଷୁଧା ଦୂର ହୋଇପାରିବ। କାରଣ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟବ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ପରି ଦ୍ରୁତ ସ୍ପାଇକ୍ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ହ୍ରାସ ଘଟାଇପାରେ, ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ରକ୍ତରେ ଗ୍ଲୁକୋଜ୍ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ। ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କିମ୍ବା ଏହି ଅବସ୍ଥା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ।
ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ମଧ୍ୟ ଇନସୁଲିନ୍ ପ୍ରତିରୋଧକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଅବଶୋଷଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ପୁଷ୍ଟିକର ଅବଶୋଷଣ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଗଟ୍ ମାଇକ୍ରୋବାୟମରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ। ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିର କିଛି ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟରେ ଆଭୋକାଡସ୍, ବାଦାମ, ଅଣ୍ଡାର କେଶର, ଅଲିଭ୍ ଅଏଲ୍, ଆଭୋକାଡୋ ତେଲ, ନଡିଆ ତେଲ, ବଟର୍, ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।