ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ବିଗିଡି ଗଲେ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଫଳ-ପନିପରିବା ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ। ତଥାପି ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ମାତ୍ର 10% ଶାକାହାରୀ। ହେଲେ ସବୁଠୁ ବଡ କଥା ହେଉଛି କି ଏହି 10 ପ୍ରତିଶତକ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଭାରତୀୟ ଅଛନ୍ତି।
ଯଦି ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ତେବେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସବର ଦିନ। କାରଣ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାକୁ ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଏ। ତେବେ ଏପରି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ମନାଇବା ପଛରେ କାରଣ କଣ, କେବେଠାରୁ ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଜାଣନ୍ତୁ...
ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ କ'ଣ?
ପରିବେଶ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଶାକାହାରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଫଳ-ପନିପରିବା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପରିବେଶରେ ମାଂସାସୀ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ। 1977 ମସିହାରେ ଉତ୍ତର ଆମେରିକୀୟ ଶାକାହାରୀ ସମାଜ ଏହି ଦିବସ ପାଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
ଶାକାହାରୀ ଶବ୍ଦ କେତେ ପୁରୁଣା?
1800 ଦଶକରେ 'ଶାକାହାରୀ' ଶବ୍ଦ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଲା। ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଲୋକମାନେ 'ଶାକାହାରୀ'କୁ ପିଥାଗୋରୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ଜାଣୁଥିଲେ। ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ଗ୍ରୀକ୍ ଦାର୍ଶନିକ ତଥା ଗଣିତଜ୍ଞ ପିଥାଗୋରସ୍ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ନାମରେ ହିଁ ଏହି ନାମକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ, 1960 ଦଶକରେ ଆମେରିକା ଏବଂ ବ୍ରିଟେନରେ ମଧ୍ୟ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଲାଗିଥିଲା। ଏହା ପରେ, 1977 ମସିହାରେ, ଉତ୍ତର ଆମେରିକୀୟ ଶାକାହାରୀ ସମାଜ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର 1କୁ ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା।
ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ କାହିଁକି ପାଳନ କରାଯାଏ?
ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ନାହିଁ ବରଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ। ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ପନିପରିବା, ମଞ୍ଜି, ଲେମ୍ବୁ, ଫଳ, ବାଦାମ ଏବଂ ଶସ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ ଅଣ୍ଡା, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମହୁ ପରି ପ୍ରାଣୀଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଦିନ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ପଶୁ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପକୁ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ। ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାରିତା ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନ କରାଯାଇ।
ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ କାହିଁକି ଲାଭଦାୟକ?
- ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ଡାଏଟ୍, ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଭଲ ରଖେ। ଏହା ପେଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ଭାରୀପଣ ଭଳି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।
- ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ କେବଳ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ଜୀବନକାଳ(ଆୟୁ) ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ରୋଗରୁ ଦୂରେଇ ରଖେ।
- ଓଜନ ହ୍ରାସ, କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ମଧୁମେହ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମାଇବା ପାଇଁ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ।
- କେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଚର୍ମକୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଚମକାଇବା ପାଇଁ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭଲ ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
- ଶାକାହାରୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ସହଜରେ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ପାଇଥାଏ।
ପଢନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ରିପୋର୍ଟର ଖବର ଏବେ ଟେଲିଗ୍ରାମ୍ ରେ। ସମସ୍ତ ବଡ ଖବର ପାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ।